4 tips för att undvika full systemdisk

Lästid:  3  min

System slutar fungera. Servrar blir oanvändbara. Detta skapar lätt tunnelseende och högt blodtryck. Här är några enkla knep på hur du som tekniker undviker onödiga avbrott på grund av en full systemdisk.

Full systemdisk är det nog många som upplevt. Ett system slutar fungera och en felsökning startar. Till slut uppmärksammas en full disk. Vad kan du egentligen göra för att undvika problemet?

1. Ha utrymme att spela på

Oavsett om det är mycket erfarna tekniker, chefer, ekonomiassistenter eller övrig personal, så kommer det att sparas ned data på den lokala systemdisken så fort någon loggar in. Att lägga upp en installationsfil, lägga upp en mapp med sina specifika verktyg eller spara en arbetslogg är exempel på vardaglig data som lätt fyller disken.

>>Läs mer: Såhär lyckas du med ditt it-projekt

Visst ska vi tänka på kostnader när det gäller disk, men låt det inte bli ett skäl till att ha för små systemdiskar. De få kronor du sparar per månad äts ganska snart upp av ett stopp i driften. Rekommendationen är därför att en systemdisk för Windows Server som är minst 150 GB. Då har man utrymme att spela på.

2. Planera och bygg ut innan det smäller

Vi har sett alla typer av server- och systeminstallationer och det finns därför också väldigt många olika filosofier kring hur struktur ska ser ut och vad man bör göra. Det finns inga rätt och fel här, men det finns erfarenheter som du kan ta hjälp av. Jag rekommenderar att du ska bygga dina diskar för framtiden. Installera applikationer och system så långt det går på andra diskar och se till att inte ha växande data på systemdisken. Det kommer att ge dig en tryggare vardag.

En diskstruktur som visat sig vara långsiktig är nedanstående:

  • Systemdisk (OS)
  • Applikationsdisk (system/applikationer)
  • Datadisk (systemloggar, datafiler etc.)

Det här är förstås förenklat och kan behöva utökas med ytterligare diskar beroende på vilket system som ska installeras.

>> Vill du ha en rådgivning kring lagringshantering? Hojta till!

”Konfigurera systemen till att spara data och loggar på andra diskar.”

3. Konfigurera

De allra flesta system går att konfigurera till att inte spara data eller loggar på systemdisken. Det är ingenting man ska förbise vid en implementation. Se därför till att konfigurera systemen till att spara data och loggar på andra diskar. Om det inte går att göra, så bör ni ställa krav på leverantören att förändra ert system.

>> Läs mer: Därför ska du flytta till molnet

4. Ta hjälp externt om tiden är knapp

Det händer väldigt ofta att tidsramen för att implementera ett system är väldigt snäv. Ledningen har tagit sitt beslut och vill presentera det för såväl styrelse som för personalen och det ska helst ske så snart som möjligt. Under installationsfasen av servrar och system så är det viktigt att stanna upp och analysera vad man ska implementera. Vilken typ av server ska användas? Vilken typ av disk? Det finns hjälp att få både i form av tekniska lösningar och även via driftleverantörer som kan hjälpa till med allt från att dimensionera hela servern till att installera hela systemet. Det leder till att projektet kan snabbas på och företaget kan fokusera på andra saker.

Behöver du hjälp med lagringshantering?
Boka en kostnadsfri rådgivning, så pratar vi mer! BOKA NU!

Läs mer från bloggen

Peter Mattsson
Microsoft Azure är en fantastisk plattform med stora möjligheter. Det är också en av världens säkraste
Peter Mattsson
Att övergå till molnet kan öka effektiviteten och minska kostnaderna för ditt företag, men det kräver
Peter Mattsson
Det är nog ingen som har missat att vi står inför en lågkonjunktur. Det är svårt

PÅVÄG TILL MOLNET?

Vi på Retune har sedan start genomfört många lyckade migreringar åt våra kunder. Oavsett behov eller utmaningar, kan vi stå bakom er under hela eller delar av flytten. Du bestämmer. Vi hjälper till.

Vill ni se över era möjligheter att gå till molnet? Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret så får du prata med en av våra experter inom cloud för att se vad vi kan göra tillsammans. Helt förutsättningslöst såklart.

Boka din molnanalys här

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

SÅ MAXIMERAR DU NYTTJANDEGRADEN I MOLNET

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

SE WEBINAR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM DE NYA CSP-REGLERNA

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

13 FRÅGOR SOM UTVÄRDERAR ER DIGITALA ARBETSPLATS

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA WHITEPAPER

7 SANNINGAR OM KLIENTDATORSKYDD

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.