Tech-trenderna du inte får missa

Lästid:  2  min

Vad bör man som it-avdelning satsa på? Vilka trender kommer att ha störst påverkan? Och vad får man som företag inte missa ur ett tekniskt perspektiv? Här kommer svaret

2019 var inte ett storartat år. Visst, det var en del större uppdateringar och bra produkter som lanserades, men inget direkt nytänkande. I år kommer det däremot en del smaskiga grejer. Jag har därför plockat fram ett par favoriter, som jag tror kommer bli viktiga för företag att titta på för att hänga med och bedriva sin verksamhet framgångsrikt.

5G-lanseringen

I år kommer den nya generationens mobilnät att lanseras i Sverige. Vad innebär det egentligen? Snabbare, starkare och bättre mobila nät. Det har varit en del förseningar och turer kring bland annat nationell säkerhet och avlyssning. Men i år händer det! Det riktigt intressanta med det här är inte bara hastigheten, utan också att tekniken gör det möjligt att även koppla upp annat än mobiler och datorer. Det här kommer innebära möjligheter för anställda att kunna arbeta mer flexibelt ”on the GO”, men samtidigt med upplevelsen om att det går fort. Att ha möjligheten att vara produktiv varsomhelst, närsomhelst blir nu en verklighet.

Internet of things (IoT)

I och med att uppkoppling mot internet blir snabbare och säkrare så kommer fler IoT enheter bli möjliga att kopplas upp för olika ändamål. Det har generellt i Europa eller Sverige varit lite låg utrullningstakt på IoT. Dels på grund av att vår extremt stora medvetenhet kring just hantering och säkerhet men också för att man anser att uppkoppling och krav på bandbredd inte löser dagens problematik. Kunder som vi har erfarenhet av jobbar till exempel med drönare och video som skall lagras och streamas via molnet och där stöter man ofta på problem tack vare bandbredd.

”Att idag gå från idé till produkt inom IoT har verkligen blivit en ”no brainer”.”

Microsoft har idag en massiv tjänst för just hantering, säkerhet och tjänster kring IoT, vilket vi tror kommer kunna hjälpa våra kunder att lösa just deras behov och tillsammans med 5G kunna klara av att hantera behovet av bandbredd och till viss del säkerhet.

Att idag gå från idé till produkt inom IoT har verkligen blivit en ”no brainer”.

Artificiell intelligens (AI)

Det ständiga tjatet om artificiell intelligens som kommer ta världen med storm. Det har du säkert inte missat. Däremot kommer det att bli en viktig del i hur man hanterar, processar och förädlar information på. Det pratas också mycket om AI-lösningar via molnet. Detta handlar inte om hosting, utan att man köper en färdig grundplattform som man sedan kan utveckla för att just behandla allt sitt data på det sätt som gynnar företaget. Igenkänningsteknik är också en snackis som kommer att höja värde och konkurrenskraft mellan processer, användare, kunder, och intressenter. Om du använder denna typ av teknik, så kommer det kunna ge unika konkurrensfördelar när du väl förstått hur information flödar och hur den ska förädlas.

I och med att allt fler enheter kopplas upp på nätet och genererar data med ett syfte, så ska det datat någonstans mynna ut i något som genererar ett värde och i slutändan pengar som driver företaget frammåt. Vad är då viktigare än att faktiskt värdera och analysera det datat på ett så effektivt och smart sätt som möjligt med hjälpa av AI?

Kan AI hjälpa oss att bli smartare, kanske inte. Men vi kan dra nytta och agera på informationen snabbare och effektivare.

Vill du veta mer om hur ni kan effektivisera era processer?
Fyll i formuläret, så pratar vi mer!

Läs mer från bloggen

Rickard Nordahl
Varför många företag väljer att gå till Microsoft Azure idag är inte bara för att optimera
Tommy Herman
Har du länge funderat över vad en flytt till molnet skulle innebära för din verksamhet? För
Patrik Nordlund
Det är en vanlig misstro att Office 365 erbjuder backup. För när data finns i molnet

PÅVÄG TILL MOLNET?

Vi på Retune har sedan start genomfört många lyckade migreringar åt våra kunder. Oavsett behov eller utmaningar, kan vi stå bakom er under hela eller delar av flytten. Du bestämmer. Vi hjälper till.

Vill ni se över era möjligheter att gå till molnet? Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret så får du prata med en av våra experter inom cloud för att se vad vi kan göra tillsammans. Helt förutsättningslöst såklart.

Boka din molnanalys här

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

SÅ MAXIMERAR DU NYTTJANDEGRADEN I MOLNET

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

SE WEBINAR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM DE NYA CSP-REGLERNA

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

13 FRÅGOR SOM UTVÄRDERAR ER DIGITALA ARBETSPLATS

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA WHITEPAPER

7 SANNINGAR OM KLIENTDATORSKYDD

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.