7 sätt att optimera dina kostnader i Azure

Lästid:  3  min

Fördelarna är många med att ta steget till molnet och är du redan där, så finns det en mängd verktyg och sätt för att kunna hantera och optimera dina kostnader. Här tänkte jag därför dela med mig av 7 sätt på hur du får bättre kontroll på dina utgifter i molnet.

1.  Stäng av oanvända resurser

Stäng av eller skruva ner kapaciteten på resurser som står och snurrar i
onödan. Exempelvis produktionsmaskiner som inte behöver vara igång förutom på dagtid eller testmiljöer som inte används just nu. Se också till att städa bort allt som inte behövs. Att ha igång resurser som inte nyttjas kostar pengar helt i onödan. Genom Azure Advisor kan du få hjälp med att optimera och minska dina totala utgifter i Azure. Du kan också under fliken ”kostnad” i Advisor-instrumentpanelen få fram kostnadsrekommendationer.

2. Optimera dina resurser

Genom Azure Advisor kan du få rekommendationer på resurser som inte nyttjar sin tilldelade kapacitet. På så sätt får du bättre koll på resurser som kan optimeras. Här kan du oftast spara en del på att se över storlek och antal på dina virtuella maskiner.

”Oftast kan du spara en hel del på att se över storlek och antal på dina virtuella maskiner.”

3. Reservera virtuella maskinmodeller

Få mer moln för mindre kostnader. Genom att reservera dina resurser i förväg, så kan du få rabatt på dina tjänster i Azure. Du kan reservera kapaciteten för dina resursbehov på ett eller tre år och som belöning får du rabatter på dina virtuella maskiner på upp till 72 procent. Kan vara värt att titta på med andra ord!

microsoft-azure

4. Dra fördel av dina licenser du redan äger

Genom att nyttja dina befintliga licenser som du har on-prem kan du minska dina kostnader. I Azure finns en funktion som heter ”Hybrid Benefits” som innebär att du kan nyttja licenser du äger idag, så länge de har Software Assurance. Detta innebär att man inte behöver hyra licenser på månadsbasis från Microsoft Azure.

5. Skala upp eller ner resurser efter behov

I Azure finns funktioner för att automatiskt kunna skala upp eller ner dina resurser efter behov. När arbetsvolymen ökar kan Azure automatiskt tilldela mer resurser för att orka med den ökade lasten och tillgodose en bra användarupplevelse. Samma sak gäller när lasten minskar. Azure kan då skala ner till hur resursen var konfigurerad från början, vilket gör att du sparar en del pengar eftersom du bara använder kapacitet när du väl behöver. Det gör också att du slipper att kontinuerligt fatta beslut om att lägga till eller ta bort resurser vid behov.

”När arbetsvolymen ökar kan Azure automatiskt tilldela mer resurser för att orka med den ökade lasten.”

6. Sätt upp en budget och få koll på kostnaderna

I Azure Cost Management kan du övervaka organisationens molnutgifter. Skapa en budget för dina tjänster i Azure som du idag använder eller prenumererar på. Det hjälper dig att kunna informera om vad ni lägger pengar på och i sin tur hur ni proaktivt kan hantera kostnaderna och hur utgifterna utvecklas över tid. När du når din tröskel för den budget du satt, får du en avisering som gör att du har stenkoll. Din förbrukning stoppas inte för det, men du får en bra överblick för att kunna analysera era kostnader i Azure.

7. Välj rätt tjänst i Azure

Azure har en tre olika tjänster som du kan använda för att lagra data: Infrastructure as a Service (IAS), Platform as a Service (PAAS) och Software as a Service (SAAS). Därför är ett tips att se över vilken tjänst som passar er bäst och som kan vara mest kostnadseffektiv.

Bild1

Vill du prata mer om hur du kan optimera dina kostnader i Microsoft Azure eller har ni funderingar på att ta steget till molnet?

Nicolas Karkamanis,
Key Account Manager

nicolas-karkamanis-ej-bg


Hör av dig till mig, så pratar vi mer!

Mejla mig

Eller ring mig på 0709 12 66 66

Läs mer från bloggen

Peter Mattsson
Microsoft Azure är en fantastisk plattform med stora möjligheter. Det är också en av världens säkraste
Peter Mattsson
Att övergå till molnet kan öka effektiviteten och minska kostnaderna för ditt företag, men det kräver
Peter Mattsson
Det är nog ingen som har missat att vi står inför en lågkonjunktur. Det är svårt

PÅVÄG TILL MOLNET?

Vi på Retune har sedan start genomfört många lyckade migreringar åt våra kunder. Oavsett behov eller utmaningar, kan vi stå bakom er under hela eller delar av flytten. Du bestämmer. Vi hjälper till.

Vill ni se över era möjligheter att gå till molnet? Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret så får du prata med en av våra experter inom cloud för att se vad vi kan göra tillsammans. Helt förutsättningslöst såklart.

Boka din molnanalys här

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

SÅ MAXIMERAR DU NYTTJANDEGRADEN I MOLNET

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

SE WEBINAR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM DE NYA CSP-REGLERNA

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

13 FRÅGOR SOM UTVÄRDERAR ER DIGITALA ARBETSPLATS

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA WHITEPAPER

7 SANNINGAR OM KLIENTDATORSKYDD

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.