Vad är Windows 365 egentligen?

Lästid:  2  min

Windows Virtual Desktop, Azure Virtual Desktop, Windows 365 … Kärt barn har många namn, eller? Det finns en mängd olika molntjänster just nu, så idag tänkte jag därför reda ut ett av begreppen, nämligen Windows 365 – ditt egna Windows i molnet. Vad är det egentligen och hur kan man använda det?

 

Short story. Windows 365 är en Windows 10/11-dator i molnet med ett fast pris oavsett hur mycket (eller hur lite) den används bortsett från utgående datatrafik. Den går att nå från i stort sett vilken enhet som helst så länge den har en Remote Desktop-klient eller möjlighet att köra en modern browser som Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Vi tar det från början

Long story. I september 2019 lanserades Windows Virtual Desktop publikt. Det var en tjänst som tillät företag att bygga upp en miljö med RDP-servrar som i stället för att köra Windows Server kunde köra Windows 10 och till och med Windows 7 med tre års utökad support. Även Windows Server går att köra på Windows Virtual Desktop om man vill.

En annan stor funktion i denna tjänst var att varje Windows-dator kunde användas av flera användare samtidigt, precis som en Terminal Services/Citrix server. I början var tjänsten krånglig att komma i gång med och även om det blivit enklare på senare tid så är lösningen inte helt plug and play. Det krävs en hel del konfiguration runt om, exempelvis för att hantera användarna profiler och att kostnadsoptimera lösningen.

Vissa av komponenterna som RD gateway, RD Connection Broker, RD Web Access hostas och sköts av Microsoft, men VMs, NIC’s och lagring hostas i din egen Azure-prenumeration. All optimering behöver skötas av ditt it-team, vill man exempelvis skala upp eller skala ner antalet VM-hostar för att möta olika belastningar eller spara pengar när enheterna inte behövs så behöver man sköta allt detta själv. Den datatrafik som klienterna använder belastar din Azure-prenumeration i alla lägen. Allt detta tillsammans gör att det blir väldigt svårt att uppskatta kostnaden för denna lösning.
Windows Virtual Desktop har sedan starten bytt namn till Azure Virtual Desktop.

En paketerad Azure Virtual Desktop

Under augusti 2021 presenterade Microsoft sin nya tjänst Windows 365 (W365) som väldigt förenklat är en paketerad Azure Virtual Desktop (AVD) till ett fast pris. Det finns två varianter av Windows 365, Business och Enterprise där Business är lite dyrare men kräver inte några andra licenser än Windows 365. Alla komponenter som krävs för att få Windows 365 (W365) att fungera hostas hos Microsoft och påför inga kostnader relaterat till driften av lösningen förutom utgående datatrafik på Enterprise-varianten. I licensen för business-varianten ingår det ett antal GB datatrafik beroende på vilken storlek på VM man köper.

Ingen multi-user version

Jämfört med Azure Virtual Desktop (AVD) så är Windows 365 (W365) lite mer begränsat. Exempelvis så är det inte en multi-user version av Windows som installeras på enheterna, varje enhet tillhör och kan bara användas av den användare som innehar licensen. Därför krävs heller inte en lösning för att hantera användarprofiler.

I dagsläget kräver Enterprise-varianten en hybrid AD-anslutning för klienterna och allt det som tillkommer för detta. Men Microsoft jobbar på att tillåta klienterna att endast ansluta till Azure AD, Business-versionen kan idag ansluta till Azure AD men inte som hybrid AD-ansluten.

Business varianten kan hanteras av exempelvis Endpoint Manager (Intune) om användaren innehar en sådan licens, medan Enterprise-varianten kräver hantering via Endpoint Manager och också en sådan licens.

Licenser efter behov

DLicenserna för Windows 365 (W365) bestämmer vilken prestanda varje enhet får. Det finns licenser på allt från väldigt sparsamt utrustade enheter med 1 vCPU, 2 GB minne och 64 GB lagring till monsterenheter med 8 vCPU 32 GB minne och 512 GB lagring.

Business tillåter maximalt 300 användare och man kan inte använda egna Windows-images, endast de som Microsoft publicerar i sitt galleri är tillgängliga.

Så kort och gott – Windows 365 är en molnbaserad dator där du kan strömma din Windows-upplevelse på ett säkert sätt från Microsofts moln till valfri enhet från din molnbaserade Windows 365 dator. En personligt anpassad molnbaserad dator. Rätt smidigt att ha för att nå företagets resurser i stort sett varifrån som helst. Det passar nog många företag som behöver tillhandahålla tillgång till interna system till underleverantörer, konsulter, praktikanter, utvecklare eller varför inte säljare som förses med en iPad för dagligt bruk, med möjlighet att koppla upp sig till en riktig PC när behov finns.

 

Prata molntjänster med oss

Skulle du vilja se över hur ni kan nyttja molnets möjligheter på ett bättre sätt? Hör av dig till oss, vi har lång erfarenhet och hjälper dig gärna att se över hur ni kan arbeta på ett mer effektivt sätt i molnet. Fyll i formuläret så pratar vi mer, helt förutsättningslöst såklart!

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Läs mer från bloggen

Peter Mattsson
Microsoft Azure är en fantastisk plattform med stora möjligheter. Det är också en av världens säkraste
Peter Mattsson
Att övergå till molnet kan öka effektiviteten och minska kostnaderna för ditt företag, men det kräver
Peter Mattsson
Det är nog ingen som har missat att vi står inför en lågkonjunktur. Det är svårt

PÅVÄG TILL MOLNET?

Vi på Retune har sedan start genomfört många lyckade migreringar åt våra kunder. Oavsett behov eller utmaningar, kan vi stå bakom er under hela eller delar av flytten. Du bestämmer. Vi hjälper till.

Vill ni se över era möjligheter att gå till molnet? Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret så får du prata med en av våra experter inom cloud för att se vad vi kan göra tillsammans. Helt förutsättningslöst såklart.

Boka din molnanalys här

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

SÅ MAXIMERAR DU NYTTJANDEGRADEN I MOLNET

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

SE WEBINAR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM DE NYA CSP-REGLERNA

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

13 FRÅGOR SOM UTVÄRDERAR ER DIGITALA ARBETSPLATS

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA WHITEPAPER

7 SANNINGAR OM KLIENTDATORSKYDD

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.