Så lyckas du med ditt it-projekt

Lästid:  2  min

”Mina projekt kostar för mycket” och ”jag får inte vad jag beställde”. Känner du igen dig? Medarbetarna är missnöjda, kostnaderna skjuter i höjden och system eller applikationer går sönder. För att undvika detta kommer här tips på hur du kan lyckas med ditt it-projekt. 

I stort sett alla som har jobbat inom it-branschen under en längre tid vet om att it-projekt ibland inte alltid går som man tänkt sig. Eller så har man trott att det har gått bra, men resultatet blev i slutändan något helt annat än vad man önskat. Det här är inte en helt ovanlig företeelse och det går att undvika. Med några små enkla tips kommer du att kunna driva igenom projekt som ger verksamheten nytta och de resultat som du vill åt.

Slopa idén om en lyckad ”Big Bang”

Under årens lopp har jag sett flera it-projekt dra ut på tiden för att de blivit alldeles för komplicerade. Exempelvis bakar man in för många olika system och integrationer i ett och samma projekt eller försöker byta ut för många system samtidigt. Ett sådant projekt ger sällan nöjda medarbetare eller ett resultat som blir bra.

Istället blir det oftast stora personalkostnader för att försöka ersätta systembrister som projektet inte hann med att lösa innan leverans.

>> Såhär gjorde Riksbyggen

Det blir följaktligen viktigt att dela upp projektet så mycket som möjligt och ta en liten del i taget. Det är också mycket lättare att gå tillbaka om utfallet inte skulle bli som man tänkt sig.

Ibland kan det krävas större driftsättningar, men försök att minimera tillfällena. Sådana operationer ska vara en sista utväg.

Vad är det vi vill ha egentligen?

Kravställningen mot ett projekt är något av det viktigaste i hela processen. Se därför till att den innehåller tydliga och specifika detaljer, direkta krav. Undvik funktioner eller design som kanske egentligen inte behövs. Sedan behöver alla inblandade också förstå respektive krav för att kunna göra sin del av arbetet och därifrån nå de resultat som du vill åt.

”Kravställningen mot ett projekt är något av det viktigaste i hela processen.”

Processer är viktigare än system

Innan du startar ett projekt för utbyte av system så bör du först gå igenom vilka processer ni har och hur ni kan förbättra dem. Att ändra och förenkla sina processer ger en betydligt högre effekt än att endast byta ett system. Samtidigt kan det finnas andra skäl till systembyten men undvik att se det som primärt. Bygger du processerna först så är det lättare att kravställa mot nya system.

>> Läs mer: Därför ska du skrota det tekniskt manuella arbetet

Involvera dina medarbetare tidigt i projektet

Det här är av yttersta vikt för att ett projekt ska tas emot och få ett långt liv att mottagarna. Alltså att de som ska arbeta med produkten också är med och utformar den. Det gäller såväl processer som system. Bjud därför in medarbetare tidigt och låt dem vara delaktiga under hela projektets gång. På så sätt ökar du dina chanser att få ett väl mottaget projekt i verksamheten.

Utbildning, utbildning, utbildning

Att utbilda personal är en självklarhet, men det kan tyvärr tappas under införandet av ett projekt. Se därför till att planera utbildning löpande under projektets gång för hela företaget. Större företag och större projekt har företrädelsevis superanvändare som går utbildningar som de sedan för vidare till sina kollegor. Det här behöver ske genom hela projektet och återkopplingen från utbildningarna är lika viktig, som utbildningen i sig. Behöver du komma igång med ditt it-projekt?
Boka en kostnadsfri rådgivning, så pratar vi mer! NU KÖR VI!

Läs mer från bloggen

Peter Mattsson
Microsoft Azure är en fantastisk plattform med stora möjligheter. Det är också en av världens säkraste
Peter Mattsson
Att övergå till molnet kan öka effektiviteten och minska kostnaderna för ditt företag, men det kräver
Peter Mattsson
Det är nog ingen som har missat att vi står inför en lågkonjunktur. Det är svårt

PÅVÄG TILL MOLNET?

Vi på Retune har sedan start genomfört många lyckade migreringar åt våra kunder. Oavsett behov eller utmaningar, kan vi stå bakom er under hela eller delar av flytten. Du bestämmer. Vi hjälper till.

Vill ni se över era möjligheter att gå till molnet? Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret så får du prata med en av våra experter inom cloud för att se vad vi kan göra tillsammans. Helt förutsättningslöst såklart.

Boka din molnanalys här

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

SÅ MAXIMERAR DU NYTTJANDEGRADEN I MOLNET

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

SE WEBINAR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM DE NYA CSP-REGLERNA

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

13 FRÅGOR SOM UTVÄRDERAR ER DIGITALA ARBETSPLATS

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA WHITEPAPER

7 SANNINGAR OM KLIENTDATORSKYDD

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.