Automation: ta ett grepp om lågkonjunkturen

Lästid:  3  min

Det är nog ingen som har missat att vi står inför en lågkonjunktur. Det är svårt att bedöma hur länge vi behöver ha det såhär, men rapporter visar att vi kan behöva leva med det här under en tid. Så hur kan man som företag minska riskerna och stå redo i ett läge som detta? Investera i automation. Här berättar jag varför.

Lågkonjunktur har vi när BNP är lägre än så kallad potentiell BNP. Potentiell BNP betyder en ekonomisk jämnvikt utan att överhetta den statliga ekonomin. Detta leder till minskad tillväxt vilket benämns just lågkonjunktur. Så, vad säger då IT-världen och hur kan tekniken hjälpa företag att minska riskerna när vi nu lever i en tid som denna? En av de främsta åtgärderna för företag att ta sig an är att jobba med att analysera sina processer och automatisera dem. Att i stället för att ha personal som genomför manuella rutiner och processer i stället överlåter det till system som genomför processerna utan mänsklig hand.

Ökar automation arbetslöshet?

Automation kan absolut leda till ökad arbetslöshet men det borde inte vara drivkraften när man beslutar att automatisera sina affärsprocesser. Tanken bör gå till att varje enskild anställd istället kan genomföra det mänskliga arbetet som behövs för fler antal kunder och på så sätt öka lönsamheten. Det kan också resultera i andra typer av arbeten. Personal kommer att behövas som vidareutvecklar automationer och som bygger ut dem. Dessa personer måste inte alltid vara IT personer. Snarare kanske det rentav är en bättre lösning att ha verksamhetspersonal i sådana positioner. En rimlig tanke är dock att vissa arbeten kan komma att bli överflödiga. Personal är en hög kostnad för företag och även om automation kostar pengar så är det en ytterst liten del i jämförelse.

Hur gör jag för att börja automatisera?

Det finns många olika tillvägagångssätt att börja automatisera sitt arbete och sina processer. Enklast är att bygga en automatisering av enkla små dagliga rutiner. Det går ofta att bygga automation runt ganska snabbt och enkelt. De berör bara den person som jobbar med uppgifterna och kan till och med i till exempel Power Automate byggas av den person som vanligtvis utför jobbet själv. Åtminstone med lite hjälp och styrning.

”Enklast är att bygga en automatisering av enkla små dagliga rutiner.”

Power Automate

Power Platform är en separat funktionsplattform i Microsoft 365. Med vissa licenser i M 365 får man också tillgång till grundfunktionalitet i plattformen utan extra kostnad. Att man vill utöka funktionalitet är inte ovanligt. Det kräver dock ytterligare licensiering. Men, man kommer ganska långt även utan. Power Automate är en del av Power Platform och är den del som hanterar automatiseringar. Här automatiserar man genom att dra och släppa moduler i serie. För mindre, enklare automatiseringsflöden behövs ingen kod över huvud taget. Så kallad No Code development. För lite mer komplexa lösningar använder man lite kod. Det kallas Low Code Development. Där kan utvecklingsavdelning eller externa konsulter också hjälpa till. Utöver det kan mer komplexa lösningar byggas men då rekommenderas interna utvecklingsavdelningar eller konsulter för ändamålet.

Styrning

Själva grundidén med Power Platform och konceptet Low Code/No Code development är att demokratisera utveckling till alla medarbetare. Man ska som medarbetare i ett företag kunna bygga sin ”egen” applikation eller sin egen automation baserat på att det är verksamheten som känner till vilka processer som kan automatiseras. Det kräver förstås styrning och regelverk samt övervakning. Som administratör behöver man sätta begränsningar men på ett sådant sätt att medarbetare fortfarande kan bygga automation utan att skada eller läcka företagsdata. Det kan till exempel vara rimligt för en administratör att stänga möjligheten att skicka data vidare till exempel mot Twitter och Facebook. Sådant är helt öppet i grunduppsättningen. Det bör man kontrollera.

Analysföretagen säger

De stora analysföretagen ser en mycket potentiell framtid för enkel automation via Low code/No code development. Beroende på deras tillgänglighet samt möjlighet till snabb och enkel utveckling räknar man med att deras utbredning kommer att öka snabbt de närmaste åren.

Läs mer från bloggen

Peter Mattsson

Microsoft Azure är en fantastisk plattform med stora möjligheter. Det är också en av världens…

Tommy Herman

Under nästa år kommer Microsoft införa en hel del förändringar i villkoren för Microsoft 365-försäljningen….

Nicklas Karlsson

Har du länge undrat varför det egentligen är bättre att gå genom en CSP (Cloud…

HÄMTA GUIDE

SÅ MAXIMERAR DU NYTTJANDEGRADEN I MOLNET

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u8b97e644dd114aa480705d959c1fe2a5-frame" width="100%" height="400"]

SE WEBINAR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM DE NYA CSP-REGLERNA

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u9b6e659f1efd408e8b189c11a348cf91-frame" width="100%" height="400"]

HÄMTA GUIDE

13 FRÅGOR SOM UTVÄRDERAR ER DIGITALA ARBETSPLATS

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u81123f0a8d5a4cb3b2c984d21e125475-frame" width="100%" height="400"]

HÄMTA WHITEPAPER

7 SANNINGAR OM KLIENTDATORSKYDD

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u81123f0a8d5a4cb3b2c984d21e125475-frame" width="100%" height="400"]