Så förbereder du ditt företag för molnet – 5 faktorer att överväga

Lästid:  3  min

Att övergå till molnet kan öka effektiviteten och minska kostnaderna för ditt företag, men det kräver också noga planering. Här är fem faktorer du bör överväga när du förbereder ditt företag för molnet.

 

1. Identifiera affärsbehoven

Innan du kan bestämma vilka applikationer och data som lämpar sig för molnet är det viktigt att du identifierar ditt företags affärsbehov. Detta inkluderar att identifiera vilka applikationer som är viktiga för verksamheten, vilka data som behöver lagras och hanteras samt vilka användare som behöver åtkomst till dessa applikationer och data. Du bör också överväga vilken typ av prestanda och skalbarhet som behövs för att dina applikationer och data ska fungera effektivt i molnet.

2. Välj rätt migreringsmodell

I stort sett alla organisationer har historik i form av infrastruktur, nät och servers. Det är viktigt att komma fram till rätt väg fram när man vill migrera till molnet. Man kan välja en kort väg fram, en långsam och väldigt långsiktig väg eller något mittemellan.

Den snabba vägen fram kallas ”Lift’n Shift”. Infrastrukturen migreras som den ser ut rakt upp till molnet.

En långsiktig plan är att lägga upp mål som leder till att i en framtid endast ha molnbaserade applikationer och system där system, lagring och integrationer ligger helt som molnbaserade tjänster och inte kräver någon server alls.

Den gyllene medelvägen brukar vara något mittemellan. Servers migreras till molnet i ett första steg. Efter det planeras framtida uppdateringar till att ersätta serverkapacitet med tjänster som inte längre kräver egen hårdvara.

3. Säkerhet och compliance

Säkerhet och efterlevnad av regler och standarder är viktigt att tänka på när man övergår till molnet. När du väljer en molnleverantör bör du överväga vilka säkerhets- och efterlevnadsstandarder som leverantören uppfyller. Du bör också överväga vilka säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda din data, såsom kryptering och accesskontroll. För att säkerställa att du följer alla relevanta regler och standarder är det viktigt att du undersöker vilka specifika efterlevnadsåtgärder som krävs för din bransch och för ditt företag.

”Överväg vilka säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda din data, såsom kryptering och accesskontroll.”

4. Budget och kostnader

Att övergå till molnet kan innebära besparingar för företaget på lång sikt, men det är viktigt att du också tar hänsyn till kostnaderna på kort sikt. När du väljer en molnleverantör bör du överväga kostnaderna för infrastruktur, underhåll och support, liksom eventuella avgifter för datalagring, bandbredd och datatransfer. Det är också viktigt att du planerar för skalbarhet och hur dina kostnader kan förändras när ditt företag växer.

 

De stora molnleverantörerna har färdiga ramverk för att ta fram beräkningar på hur mycket din nuvarande infrastruktur skulle kosta i deras moln. Sådana beräkningar (assessments) genomförs i samarbete med deras partners.

5. Kompetens och utbildning

Att arbeta med molnet kräver nya kompetenser och kunskaper. Se till att din personal får den utbildning och träning som behövs för att arbeta med molnbaserade applikationer och teknik alternativt vänd dig till en it-partner som har rätt kompetens.

Det är också viktigt att du har en plan för hur användarna kommer att acceptera och använda molnapplikationer och molntjänster. Detta kan inkludera utbildning av användare och support för att hjälpa dem att lära sig de nya verktygen och plattformarna. Det är också viktigt att du har en plan för att hantera supportfrågor och tekniska problem som kan uppstå när användare övergår till molnet.

Sammanfattningsvis är övergången till molnet en stor förändring för ditt företag som kan göra gott för din verksamhet. Med noga planering och övervägande av dessa fem faktorer kan du se till att övergången blir smidig och att ditt företag kan dra nytta av alla fördelar som molnet har att erbjuda.

Läs mer från bloggen

Nicklas Karlsson

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Peter Mattsson

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Peter Mattsson

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

PÅVÄG TILL MOLNET?

Vi på Retune har sedan start genomfört många lyckade migreringar åt våra kunder. Oavsett behov eller utmaningar, kan vi stå bakom er under hela eller delar av flytten. Du bestämmer. Vi hjälper till.

Vill ni se över era möjligheter att gå till molnet? Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret så får du prata med en av våra experter inom cloud för att se vad vi kan göra tillsammans. Helt förutsättningslöst såklart.

Boka din molnanalys här

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099uc627f0c5291d49608e971de1f5eb2ed4-frame" width="100%" height="500"]

HÄMTA GUIDE

SÅ MAXIMERAR DU NYTTJANDEGRADEN I MOLNET

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u8b97e644dd114aa480705d959c1fe2a5-frame" width="100%" height="400"]

SE WEBINAR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM DE NYA CSP-REGLERNA

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u9b6e659f1efd408e8b189c11a348cf91-frame" width="100%" height="400"]

HÄMTA GUIDE

13 FRÅGOR SOM UTVÄRDERAR ER DIGITALA ARBETSPLATS

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u81123f0a8d5a4cb3b2c984d21e125475-frame" width="100%" height="400"]

HÄMTA WHITEPAPER

7 SANNINGAR OM KLIENTDATORSKYDD

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u81123f0a8d5a4cb3b2c984d21e125475-frame" width="100%" height="400"]