5 saker att tänka på innan du går till molnet

Lästid:  3  min

Varför många företag väljer att gå till Microsoft Azure idag är inte bara för att optimera sina kostnader, utan också för innovation och flexibilitet. Så vad bör du tänka på innan du startar din molnresa?

Att investera i molntjänster har länge varit hett och det är inte så konstigt eftersom det finns en mängd fördelar med att gå till molnet. Några av dom är effektivitet, innovation och kostnadsbesparingar – starka drivkrafter hos företag för att flytta till molnet. Men för att starta din resa, så finns det en del saker du bör tänka på innan du börjar för att slippa onödiga fallgropar.

Så vad bör du tänka på innan ni sätter igång er molnresa?

1. Sätt upp en molnstrategi

Att komma rätt på sin molnresa kräver en gedigen utvärdering och många överväganden. Att därför sätta upp en realistisk molnstrategi är viktigt för att få full utväxling på dina molninvesteringar. Här väver du in kostnadsfrågor, utmaningar, mål och steget framåt. Vem gör vad, hur ska strukturen se ut, kostnadskontroll osv. Det är lätt att gå till molnet, men utan en riktig strategi, plan och struktur så kommer kostnaderna med största sannolikhet att skena iväg. Så se därför till att sätta en tydlig strategi för att utvärdera vägen till molnet. Det är en bra grundpelare för en lyckad migration.

2. Se över avtal med befintliga leverantörer

Något som många missar innan molnmigrationen är att se över avtal med befintliga leverantörer. Du vill ju inte sitta med dubbla kostnader när ni väl gör migrationen, utan du vill kunna minska er kostnad i befintlig datacenterlösning under flytten. Titta därför på de avtal ni har idag när det gäller exempelvis lagring, datakraft, backuper, driftpersonal och så vidare.

”Du vill inte sitta med dubbla kostnader när ni väl gör migrationen, utan du vill kunna minska er kostnad i befintlig datacenterlösning under flytten.”

3. Ta kontroll över infrastrukturen

Inventera och få kontroll över alla olika system ni har idag och vilka som faktiskt används. Har du inte koll på era integrationer och kopplingar innan du gör din flytt, så kan det leda till stora störningar i miljön. Här har du också en chans att dra ner dina kostnader eftersom du kan avveckla de tjänster som inte används, konsolidera alternativt köpa som tjänst – exempelvis ekonomisystem.

4. Ha säkerhet i åtanke

Det sägs att säkerhetsrisken är den främsta anledningen att inte gå till molnet. Ur en teknisk synvinkel så är det inte svårt att uppnå en bra säkerhet, förmodligen bättre än det du har idag. Däremot ur en juridisk synvinkel så bör du tillsammans med en jurist titta på det här innan, så att alla lagar som företaget efterlever uppfylls av leverantören. Var ska data lagras? GDPR? Vem kommer åt vad?

5. Bygg kompetens

Att ha rätt kompetens för att göra allting rätt, både innan, under och efter en migration till molnet är det flera som missar. Kompetensbrist kan därför vara en av barriärerna för att gå till molnet. Se därför till att ha rätt kompetens på plats, oavsett om det är internt eller om du tar hjälp av en extern partner. Se bara till att hitta rätt hjälp för er resa till molnet.

Vad kostar det att gå till molnet?

Ta hjälp av vår grymma räknesnurra som plockar fram en ungefärlig beräkning på vad det kan kosta för din verksamhet att gå till molnet. Har du några funderingar eller behöver stöd på er molnresa? Hojta till bara, så pratar vi mer!

Läs mer från bloggen

Nicklas Karlsson

Molnet. Molntjänster. Buzzwords som florerat inom it-branschen under lång tid. Skiftet som många röstar för:…

Tommy Herman

Den 14 januari 2020 kommer Windows 7 Extended Support att försvinna vilket gör operativsystemet väldigt…

Nicklas Karlsson

Många företag har plötsligt fått ta ett jättekliv in i ett digitaliserat arbetssätt mycket snabbare…

HÄMTA GUIDE

SÅ MAXIMERAR DU NYTTJANDEGRADEN I MOLNET

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u8b97e644dd114aa480705d959c1fe2a5-frame" width="100%" height="400"]

SE WEBINAR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM DE NYA CSP-REGLERNA

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u9b6e659f1efd408e8b189c11a348cf91-frame" width="100%" height="400"]

HÄMTA GUIDE

13 FRÅGOR SOM UTVÄRDERAR ER DIGITALA ARBETSPLATS

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u81123f0a8d5a4cb3b2c984d21e125475-frame" width="100%" height="400"]

HÄMTA WHITEPAPER

7 SANNINGAR OM KLIENTDATORSKYDD

[advanced_iframe src="https://pages.upsales.com/9099u81123f0a8d5a4cb3b2c984d21e125475-frame" width="100%" height="400"]