3 viktiga komma-igång-kommandon i PowerShell

Lästid:  2  min

PowerShell består av en mängd olika kortkommandon som gör att du kan styra operativsystemet att utföra olika specifika uppgifter både snabbt och enkelt. Ska du börja använda verktyget? Här är tre bra kommandon att kunna för att komma igång!

Som du säkert redan vet, så har du som administratör i PowerShell möjligheten att automatisera en del av dina uppgifter och manipulera objekt i systemets databas.

Cmdlets (uttalas Commandlets) är funktionerna som Microsoft har bakat in och som gör detta möjligt. Har du Windows 10 så finns cirka 800 cmdlets, alltså en mängd funktioner som du kan dra nytta av.

>> Läs mer: Därför ska du använda PowerShell

Så är PowerShell uppbyggt

Mycket i PowerShell bygger på verb och substantiv.
Till exempel Get-Date. Exempel på verb kan vara:
Get, Set, New, Add och så vidare.

microsoft-powershell

Jag tänkte nedan visa tre av de viktigaste: Get-Command, Get-Help, och Get-Member.

1. Get-Command

Om du skriver Get-Command så kommer du få all information om vilka kortkommandon som finns tillgängliga att använda i PowerShell på just den datorn. Vill du veta alla cmdlets och funktioner som du kan skapa med så skriver du,
Get-Command -Verb New.

Vill du också veta vilka olika möjligheter du har för att hantera exempelvis filer, så kan du istället skriva Get-Command -Noun Item.

2. Get-Help

Microsoft har insett att vi tekniker vill göra mer på kortare tid. Vi vill kunna göra flera saker samtidigt. Att till exempel kunna ändra alla telefonnummer i Active Directory genom ett par rader kod, istället för att behöva använda AD Users and Computers och göra det en och en, så är det en riktigt bra upplevelse om du har många användare. Så, high five för Powershell!

När du har hittat ett kortkommando som du vill använda, exempelvis Get-Date, och nu vill veta hur du kan använda det, så är Get-Help din bästa vän för det.

Get-Help Get-Date ger dig en kort instruktion hur du använder kortkommandot. Och skriver du Get-Help Get-Date -Detailed så kommer du få detaljerad hjälp med exempel på hur du kan skriva för att få ut den information som du vill ha. Enkelt, eller hur?

Update-Help är ett annat viktigt kortkommando som är kopplat till Get-Help. Första gången du kör Get-Help så hämtas den senaste versionen av hjälpen från Microsoft. Och för att hålla den uppdaterad så kan du använda Update-Help.

>> Vill du lära dig mer om PowerShell? Prata med oss!

3. Get-Member

Sist men inte minst så tänkte jag tipsa om kortkommandot Get-Member. Det ger dig egenskaper och metoder på ett objekt. Så om vi använder oss av Get-Date för att få ut ett datum så kan vi skriva
Get-Date | Get-member. Då får då fram vilka egenskaper och metoder som du kan använda dig av för att till exempel få ut datumet om 5 dagar (Get-Date).AddDays(5).

Nu har du tre användbara kommandon i PowerShell som är grymma att sätta på minnet för att du enkelt ska komma igång med verktyget.

Ladda hem fusklappen nedan och sätt upp den vid skrivbordet, så har du dom nära till hands när du behöver. Kör hårt! Hämta nu!

Läs mer från bloggen

Rickard Nordahl
Varför många företag väljer att gå till Microsoft Azure idag är inte bara för att optimera
Tommy Herman
Har du länge funderat över vad en flytt till molnet skulle innebära för din verksamhet? För
Patrik Nordlund
Det är en vanlig misstro att Office 365 erbjuder backup. För när data finns i molnet

PÅVÄG TILL MOLNET?

Vi på Retune har sedan start genomfört många lyckade migreringar åt våra kunder. Oavsett behov eller utmaningar, kan vi stå bakom er under hela eller delar av flytten. Du bestämmer. Vi hjälper till.

Vill ni se över era möjligheter att gå till molnet? Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret så får du prata med en av våra experter inom cloud för att se vad vi kan göra tillsammans. Helt förutsättningslöst såklart.

Boka din molnanalys här

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

SÅ MAXIMERAR DU NYTTJANDEGRADEN I MOLNET

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

SE WEBINAR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM DE NYA CSP-REGLERNA

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA GUIDE

13 FRÅGOR SOM UTVÄRDERAR ER DIGITALA ARBETSPLATS

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

HÄMTA WHITEPAPER

7 SANNINGAR OM KLIENTDATORSKYDD

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.